Problema acumularii de nisip este tipica numai pentru puturile de un anumit tip, a caror adancime nu depaseste cincizeci de metri. Acestea includ puturile de nisip forate pana la stratul de nisip, puturile pe sol calcaros care sunt gaurit numai pana la stratul de calcar si puturile pe sol abisinian care ating o adancime de patru pana la opt metri. Toate aceste trei tipuri de puturi, necesita denisiparea.
Al patrulea tip - artezian, nu necesita o astfel de munca, deoarece apa provine din acvifere situate intre straturile de calcar si nu contine aproape nicio incluziune.
De ce apare nisipul excesiv in apa?
Motivele principale pentru aparitia unor cantitati excesive de nisip, sunt urmatoarele:
Tehnologia de curatare
Pentru denisiparea putului de apa sunt utilizate diferite metode de purificare. Specialistii firmei de foraje puturi sunt fluenti in toate metodele bine cunoscute de denisipare. Inainte de inceperea lucrarilor, sunt efectuate diagnostice cu o camera video care este coborata in put si este rezistenta la umiditate. Datele de inspectie vizuala sunt baza pentru alegerea unei tehnici pentru denisipare sau repararea echipamentelor.
Pomparea este o metoda hidrodinamica. In acest caz, este coborata in put o pompa de vibratii, care agita apa si o pompeaza simultan la suprafata. Lichidul contaminat este pur si simplu indepartat si inlocuit treptat in mod natural cu unul nou, mai curat. Pompa este deplasata in sus si in jos pana incepe sa pompeze fluid curat.
Metoda electrohidropulsa elimina depozitele dure pe conducta interioara si de pe filtru. Daca totul este facut corect si filtrul nu este deteriorat, aportul de lichid este restabilit si revine la parametrii sai normali.
Curatarea cu doua pompe, dintre care una adanca care umple teava cu apa, iar cea de-a doua o pompeaza la suprafata.
Totusi, indepartarea nisipului din put nu este suficienta. Este necesar sa se afle daca filtrul instalat in partea inferioara a butoiului se ocupa bine de sarcina sa. Poate fi curatat fara a fi scos la suprafata, cu un flux puternic de aer, care este furnizat de un compresor. Aceasta procedura se realizeaza, de obicei, dupa curatarea hidrodinamica. Metoda se numeste airlift.
In unele situatii, filtrul nu poate fi curatat sau este deteriorat. In acest caz filtrul este scos si schimbat. Inlocuirea filtrului de jos necesita anumite cunostinte si abilitati, in caz contrar, se poate perturba functionarea sondei si aceasta va inceta sa-si indeplineasca functiile. De asemenea, daca carcasa nu este bine stransa, conducta trebuie schimbata si doar profesionistii pot face o astfel de lucrare.
Foraje Puturi Piloti
0767.895.777
office@forajeputuripiloti.ro
www.forajeputuripiloti.ro